TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ereveld Stadsbegraafplaats Celle

Op de stadsbegraafplaats in Celle, naast de militaire begraafplaats, is een door een bomenrij gescheiden grafveld voor burgerslachtoffers van bomaanslagen, overleden dwangarbeiders, krijgsgevangenen en gevangenen uit concentratiekampen.

Volgens informatie van de administratie van de Celle begraafplaats op 6 februari 2012, rusten in totaal 461 oorlogsslachtoffers op deze begraafplaats in 4 grafvelden. - 382 Duitse soldaten, waaronder 142 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog in een groot ovaal veld, - 36 Duitse vluchtelingen, voornamelijk kinderen en 2 bomslachtoffers rechts van het ovale veld - 31 Oost-Europese dwangarbeiders en 10 Duitse soldaten uit het Königsberg-gebied in 2 aangrenzende grafvelden ten zuiden van het ovaal.

In het midden van het ereveld staat de twaalf meter hoge erezuil, ontworpen door architect Wenzel. Uit het opschrift blijkt dat de zuil is opgericht ter nagedachtenis aan de "zonen van de stad" die in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld.
Onder hen is de zoon van senator Harry Trüller (* 1868, † 1934), oprichter van de beschuitfabriek. Hij sneuvelde in Vlaanderen op 4 oktober 1917. Als de kijker in het midden van het monument staat, ziet hij duidelijk drie concentrische cirkels met grafplaten en steles voor 461 gevallen uit beide wereldoorlogen.
Onder de mensen die hier begraven liggen, bevinden zich de graven van 30 Polen die tussen juni 1940 en december 1942 zijn omgekomen. In en rond de stad werden verschillende werkkampen van verschillende grootte geëxploiteerd. De Poolse dwangarbeiders - zo'n 500 mannen en vrouwen - werden gehuisvest in het zogenaamde Polenkamp aan de Burgstrasse 26-30 en werkten in het stedelijk gebied van Celle. Er waren ook werkgegevens nr. 6217 en 6055/3 van het hoofdkamp (Stalag) in Fallingbostel. Veel dwangarbeiders stierven van uitputting als gevolg van het werken van meerdere uren per dag onder de moeilijkste omstandigheden met onvoldoende voedsel en medische zorg of als gevolg van arbeidsongevallen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Steffen Gerber
  • Foto's: Steffen Gerber

52.631422, 10.094141

Lees meer (1)