TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Begraafplaats Ehrenhain

In de plaats Ochtrup, iets buiten het centrum, bevind zich de oude begraafplaats.
De "Ehrenhain" is een prachtige oude begraafplaats met diverse grafstenen uit met name de 2e helft van de 19e eeuw. Daarnaast een Oorlogsmonument uit 1866 en overblijfselen van een oorlogsmonument uit 1887

De eerste begraafplaats van Ochtrup, naast het kerk park, werd tijdens de Franse overheersing buiten het stadscentrum aangelegd. In 1961 werd hier een gedenkteken voor de gevallenen ingehuldigd. De beeldhouwer W. Kuhn uit Emmerich maakte het beeld, twee zwevende engelen die op elkaar liggen. Op de 90 meter lange muur staan de namen van gesneuvelde en vermiste Ochtrup-soldaten. Verder staan er ca 40 tot 50 stenen kruisen met de namen van gevallen inwoners van Ochtrup.

"Ehrenhain" staat vrij vertaald voor "ere-bos".

Erebosjes bestaan of bestonden in veel landen als onderdeel van de grafcultuur, vooral om oorlogsslachtoffers te herdenken. Ter herdenking van de oorlogsslachtoffers werden in het Duitse rijk een groot aantal erebossen aangelegd. Eind 1914 ontwikkelde de tuinarchitect Willy Lange het zogenaamde "German Heroes Grove". Volgens zijn concept zou voor elke gesneuvelde soldaat in een gemeenschap een eik geplant moeten worden. Zijn concept werd vervolgens in heel Duitsland gebruikt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle