TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Italiaans Vliegveld Kalathos

Italiaans vliegveld Kalathos, met de officiële benaming Aeroporto di Gadurra, werd gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het personeel verbleef voornamelijk in tenten en er zijn maar een klein aantal gebouwen te vinden op het voormalig vliegveld, waaronder de controle toren. Onderhoud vond ook plaats grotendeels in tenten.
De verdediging van het vliegveld was wel voorzien van ondergrondse Schuilplaatsen en bunkers alsmede artilleriestellingen. Helaas is over het noordelijke gedeelte van het vliegveld een weg gebouwd en zijn daar helaas alle bunkers en verdegingstellingen verdwenen. Alleen aan de zuidelijke (zeekant) zijn er nog vele stellingen die ook in goede staat zijn. Er is zelfs op sommige plekken nog oude prikkeldraad aanwezig.

Dit vliegveld was 1 van de meest belangrijkste Italiaanse torpedo vliegtuig bommenwerpers vliegvelden en van hieruit kon het Oosteljke gedeelte van de Middellandse zee afgedekt worden. Ook de Duitsers hebben dit vliegveld intensief gebruikt vooral gedurende de slag om Kreta.
De Engelse luchtmacht heeft ook meerdere malen het vliegveld gebombardeerd, maar had geen impact op de operaties.

In 1942 is er een commando raid uitgevoerd waarbij Kalathos en Maritza tegelijkertijd zijn aangevallen (operatie Anglo).
De 8 Britse en 4 griekse commandos zijn per onderzeeer naar Rhodos en geland op 31 augustus. Daar hebben ze zich gesplitst in 2 groepen. Ze zouden in de nacht van 17/18 september weer worden opgehaald door een onderzeeer.
De groep onder commando van Luitenant Sutherland arriveerde in de nacht van 11/12 september in de buurt van Kalathos en ze vielen in de nacht van 12/13 september aan en vernietigden minstens 13 vliegtuigen en een benzine depot. Alleen Sutherland en een andere commando konden ontsnappen en maakte het terug naar de onderzeeer. Over deze operatie is ook een film gemaakt met Dirk Bogarde: They Who Dare.

In 1943 vond er nog een gevecht plaats tussen de Italianen en Duitsers nadat de Italianen zich hadden overgegeven aan de geallieerden. De Duitsers namen het vliegveld over tot het einde van de Tweede wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen

36.14630358, 28.06694657