TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Weisten

Op de kleine begraafplaats van Weisten staat een monument dat de slachtoffers, soldaten en burgers, uit beide wereldoorlogen herdenkt. Weisten is een onooglijk dorp dat vandaag (2021) slechts 54 inwoners telt.

Op 18 mei 1940 werd Weisten zoals alle gemeenten uit de Oostkantons ingelijfd bij het Derde Rijk en werd vanaf 1941 de dienstplicht ingevoerd. In Weisten werden 22 jonge mannen opgeroepen. Een jongeman stelde zich teweer en emigreerde naar het buitenland. Acht stierven aan het front en nog eens evenveel keerden gewond terug naar huis.

Op 23 december 1944, tijdens het Ardennenoffensief, trokken Duitse troepen door het dorp over Commanster naar Vielsalm. Drie burgers werden door granaatvuur gewond en de huizen werden zwaar beschadigd. Twee gingen in de vlammen op. Een maand later, op 23 januari 1945, rukten Amerikaanse troepen op. Via de radio werden de burgers van een komende luchtaanval verwittigd. Wegens het nevelig weer, miste de bommen hun doel en kwamen een kilometer ten westen van het dorp in het veen terecht. Tijdens deze aanval werden twee geallieerde vliegtuigen neergehaald. In de onmiddellijke omgeving van het dorp lieten acht Duitse soldaten het leven. Ze werden begraven aan de Heilige Hartkapel en later overge-bracht naar het Duitse soldatenkerkhof in Lommel (Belgisch Limburg).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden zeven soldaten.
Het eerste oorlogsmonument werd op 5 mei 1968 ingehuldigd. Het werd evenwel vervangen tijdens de periode van de 100-jarige herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog. De originele marbrieten platen werden aangebracht op een plaat van cotrtenstaal.

(Bron: )

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams
  • Martiny, M., Chronik der Ortschaft Weisten (Burg Reuland), 1997

50.25269, 6.05803