TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Omgekomen Paters Bardel

In de Duitse buurtschap Bardel staat, vlak over de grens bij de 'Oelemars', sedert 1922 het St. Antoniusklooster van de paters Franciscanen.

Het klooster werd gesticht om jonge mannen enthousiast te maken als missionaris naar Brazilië te gaan. Vanaf 1935 kregen de paters het steeds moeilijker onder het Naziregime en in 1938 werden ze uit het klooster verdreven. De Nazi's vestigden er een eigen opleidingsinstituut. Op het kloosterkerkhof herinnert een gedenksteen aan de paters die als gevolg van oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Vanaf 1944 werden in het klooster ruim 1000 Nederlandse mannen ondergebracht, die bij razzia's gevangen waren genomen en als dwangarbeider te werk werden gesteld. Zij moesten bij het nabijgelegen Gildehaus tankvallen graven. De omstandigheden waren bar en boos in de koude winter van 1944/1945 . De paters konden in 1946 terugkeren.

Sedert 1922 zijn vanuit De Bardel ongeveer 300 jonge mannen als missionaris naar Brazilië vertrokken. Het kloostercomplex herbergt tegenwoordig een internationaal georiënteerd missie gymnasium met meer dan 700 leerlingen. Er zijn nog enkele paters werkzaam aan de school, die tegenwoordig ook 'Evangelische' leerlingen telt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn Van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle