TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vredeseik Gronau

In Gronau staat op de "Mühlenplatz" een eik, oorspronkelijk geplant in 1871 en vervangen in 1983, ter herinnering aan de vrede na de Frans - Duitse oorlog van 1870/1871.
Het planten van herdenkingsbomen als teken van vrijheid was sinds de Franse Revolutie gemeengoed geworden. In tegenstelling tot deze vrijheidsbomen, die meestal lindebomen waren, waren de herdenkingsbomen na de Frans-Pruisische oorlog typisch eiken.
De meeste van deze monumenten, nu Peace Oaks genoemd, werden direct na het einde van de oorlog of na de oprichting van het rijk in 1871 geplant. Met deze aanplantingen, die al snel overal werden uitgevoerd, spraken de mensen het verlangen uit naar duurzame vrede.

Uittreksel uit het logboek van de gemeente "Stad Gronau":
Bij gebrek aan andere bronnen kan een datum voor de aanplant van de Gronauer Vredeseik alleen indirect worden afgeleid uit het logboek van de gemeente "Stad Gronau". In de notitie van 14 april 1871 wordt verwezen naar een decreet van de toenmalige koninklijke districtsbestuurder Maximilian Freiherr von Kerckerinck zur Borg. Deze had de voorgaande maand opdracht gegeven tot het planten van vredeseiken onder nummer 1094 nav de overwinning van de Pruisische troepen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle