TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Verwoeste Synagoge

Op het Synagogeplein wijzen twee elementen naar de historische plek. In het trottoir is een plaat ingebed met de informatie: "Op dit terrein stond van 1814 tot de verwoesting op 10 november 1938 de synagoge van de Joodse gemeenschap Nordhorn", vergezeld van een reconstructietekening van de synagoge (door Erich Begalke).

Een gedenksteen die op dit punt door de Nordhorner "Stadtjugendring" in 1968 werd geplaatst, ging na de diefstal een paar jaar verloren, maar werd na vondst weer teruggeplaatst.

Voor de joodse gemeenschap was de synagoge een centrum van het gemeenschapsleven. De eerste planning werd mogelijk gemaakt door de Franse overheersing. In 1871 brandde de eerste kerk volledig af en werd drie jaar later vervangen door een nieuwbouw in de directe omgeving. Tijdens de pogrom-nacht van 1938 verwoestten SA-mannen eerst het interieur van de synagoge, waarna ze het gebouw met de grond gelijk maakten. De joodse gemeenschap moest zelfs de vernietiging van het centrum zelf betalen: er werden 'sloopkosten voor de synagoge' en 'herstel van het straatbeeld' geëist.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle

Gerelateerde boeken

Discipelen van de duivel
Hitler - Vergelding 1936-1945
Hitlers moordenaars
Encyclopedie van de Holocaust