TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogskerkhof voor de Gevallenen Helden van de Eerste Wereldoorlog

In dit kerkhof zijn de stoffelijke resten van 316 Roemeense, 94 Duitse en 73 Oostenrijkse soldaten begraven, waarvan 246 onbekend zijn en die gevallen zijn in de slag om Lerești. Deze slag was onderdeel van de grotere veldslag voor de the Rucăr -Bran pas en het plan van de Duitse/Oostenrijks/Hongaarse leger om uit te breken in de Walachijse vlakte om Boekarest te veroveren.

Op het kerkhof zijn de kruizen gemaakt van steen en gewhitewashed in wit (foto 1) In het midden is een cirkel gemaakt waarin het midden een houten kruis staat gemaakt volgens de lokale tradities (foto 2). In de cirkel vindt men ook een aantal stenen (foto 3) met de volgende tekst:

TER HERINNERING AAN DE ONBEKENDE HELD

Aan het einde van het kerkhof is een kruis (foto 4 en 5) waarop vermeld staat:

OPGERICHT TER HERINNERING AAN DE ONBEKENDE HELD DIE GEVALLEN IS IN DE OORLOG VAN 1916-1918

Achtergrond Veldslag

Deze veldslag vond plaats in oktober en november 1916 en was tussen de Nămăești groep onder bevel van Generaal Dumitru Cotescu met 2 divisies (12de en de 22ste divisie) en aan de Duitse kant was het eerste reserve korps onder bevel van Curt von Morgen met de 76ste infanterie divisie en de 8ste Austro-Hongaarse bergbrigade.

Na de slag om Transylvanie werden de Roemeense leger teruggeslagen door de bergpassen van de Karpaten en de Centrale Powers veroverden op de 12de oktober de Bran pas en vervolgens op de 14de namen ze Rucăr in, maar slaagden er niet in om door te breken.

Op de 26ste vielen de Centrale Powers opnieuw aan in Dragoslavele, maar werden weer teruggeslagen door de Roemenen. Tegelijkertijd probeerde ze de Roemenen te overvleugelen door aan te vallen via de bergen in de richting van Lerești, wat zij ook kort innamen, maar weer verloren op de 28ste oktober.

Het zou uiteindelijk tot 29 november duren voordat uiteindelijk Câmpulung konden innemen en konden uitbreken richting Boekarest.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

The Romanian Battlefront in World War I

45.32097949, 25.07921146