TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Lascheid

Nog steeds vindt elk jaar op Sint-Michielsdag (29 september) in het dorp Lascheid bij het oorlogsmonument een viering plaats ter ere van de slachtoffers van de twee wereldoorlogen.

De initiatiefnemer voor dit monument was Nikolaus Zeyen. Tijdens de algemene mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog in 1913 werd hij naar het verzamelpunt Diedenhoven geroepen. Daar zwoer hij dat wanneer hij veilig uit de oorlog zou terugkeren, hij een kruis ter ere van Christus zou oprichten. Zeyen keerde gezond en wel terug en onmiddellijk liet hij een gedenkteken naar eigen ontwerp maken in Malmedy. Op Sint-Michielsdag 1920 werd het monument onder massale belangstelling van de dorpsbewoners plechtig ingehuldigd door pastoor Heinrich Cordewener (1878-1957).

Na de Tweede Wereldoorlog werd door de inwoners nog een gedenkplaat voor de gevallenen en burgerslachtoffers van het dorp geschonken. Eveneens op initiatief van de dorpsbevolking werd in april 1983 het oude monument afgebroken en vervangen door dit nieuwe monument van lokale breuksteen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams

50.186056, 6.114091