TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Hoendiep 85

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein of Struikelsteen) herdenkt:

* Klaas Alberts, geb. 1921, verzetsstrijder, gearresteerd 8.11.1944, gedeporteerd 1945, Neuengamme, vermoord 10.3.1945.

Achtergrond

De in Groningen geboren Klaas Alberts zat op een religieuze school, waar de directeur fel anti-Duits was. Toen Klaas 21 was (in 1942) werd hij onderwijzer in Vries, Drenthe. Hij liet het hoofd van zijn school (Simon Schoon) weten dat hij in het verzet wilde gaan.

Toen Simon Schoon in 1944 een KP-verzetsgroep oprichtte, sloot Klaas Alberts zich als eerste aan. Hij leerde snel en begon onderduikers te helpen. Vervolgens raakte hij op verschillende locaties betrokken bij overvallen. In september 1944 werd Klaas neergeschoten tijdens een KP-aanval op een collaborateur. Na een ziekenhuisopname in Groningen ging hij naar zijn KP-vrienden. Ze werden in november gearresteerd op verdenking van een recente overval. Klaas verhuisde in januari naar het Scholtenshuis en vervolgens naar Neuengamme.

In zijn afscheidsbrief stond het volgende:
"Voor mij is er geen hoop meer in de mens. Ik heb 10 doodvonnissen. We praten niet graag over helden, we weten niet eens wat helden zijn."

Op 10 maart 1945 stierf Klaas Alberts van uitputting. Hij was 24.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)