TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgisch Oorlogsgraf Paal Tervant

Op de begraafplaats te Paal Tervant bevindt zich het graf van Rosalie, Maria THIJSMANS (Paal 7 april 1988, Ravensbrück 5 oktober 1944)
Rosalie Thijsmans was getrouwd met Jan Laenen en zij baatten tijdens de oorlog café Heidebloem uit in Tervant. Het café was een ontmoetingsplaats voor de Witte Brigade.
Tijdens een razzia op 16 juni 1944, rond 5 uur ’s morgens, door de Duitse Wehrmacht en Vlaamse SS’ers, werd de familie: vader, moeder en drie dochters opgepakt en naar de gevangenis in Hasselt gebracht. Na een drietal weken wordt Rosalie samen met twee van haar dochters naar de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel overgebracht.
Door de opmars van de geallieerden brachten de Duitsers hun gevangenen naar Duitsland en zo belandde Rosalie ,vergezeld van de twee dochters in het vrouwenkamp van Ravensbrück. Rosalie kreeg het nummer 10214 toegewezen en werd evenals haar dochters tewerkgesteld in de munitiefabriek van Belzig. Bij een appèl in het kamp, tijdens een hevig onweer, vatte zij kou en kreeg een longontsteking. Na enkele dagen verzeilde zij in een coma en stierf uiteindelijk op 5 oktober 1944. Rosalie werd begraven in de buurt van het kamp.
Op 21 augustus 1945 beslist de gemeenteraad van Paal om een toelage van 2000 frank toe te kennen voor een eervolle begrafenis.
In maart 1947 wordt in Paal een comité opgericht voor "repatriëring van het stoffelijk overschot van politieke gevangenen en krijgsgevangenen in Duitschland". Dankzij dit comité wordt het lichaam van Rosalie opgegraven en herbegraven in Tervant.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • http://www.paalonline.be/

Gerelateerde boeken

Der Sonderbau