TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Synagoge Vreden

Gedenkteken in centrum van Vreden. Op de voormalige "Synagogengasse" ofwel Synagoge Steeg waar de voormalige synagoge heeft gestaan.

In drie hoeken van een Davidster, bestraat middels basaltkeitjes, is telkens een grote basaltsteen opgenomen met daarop een bronzen plaquette. Op de plaquettes de namen van de vermoorde Vredener-joden Links, een opschrift op de middelste zuil die luidt; "ter nagedachtenis aan onze Joodse medeburgers die vervolgd, verdreven en in concentratiekampen vermoord werden. Tot slot rechts op de zuil een plaquette met afbeelding van de voormalige synagoge en de opschrift; "Hier stond de Synagoge van de joodse gemeenschap in Vreden. Ze werd 1803 gebouwd, tijdens de pogrom 9 november 1938 door Nationaal Socialisten verwoest en 1944 afgebroken.

Het monument, aan 3 zijden omgeven door een haag is vanaf het trottoir te zien. Het ontwerp komt van de jonge architect Guido Leek (ontwerp 1997; onthult op 9 november 2001).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle

Gerelateerde boeken