TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Junkers Ju 88G-6, W.-Nr. 621582

De Oostenrijkse piloot had al een grote staat van dienst en ca. 20 vliegtuigen neergeschoten. Om 23.50 steeg commandant Györy met 8 nachtjagers op van Fliegerhorst Husum-Schauendahl met de opdracht om het treinverkeer en konvooi-transport tussen Aken (vanaf 21 oktober 1944 geallieerd gebied) en Luik aan te vallen.

Een van de toestellen van de groep Györy, met de piloot Gerhard Maus, stortte neer te Bocholt. Het is niet bekend of het toestel van Györy ook door dezelfde Mosquito geraakt is. Het vliegtuig is in de lucht geëxplodeerd: De cockpit en één motor lagen in Wellerlooi en de rest lag 2,5km verderop in het Knikkerdorp (Well). Enkele getuigen zeggen dat het toestel niet ‘s nachts maar in de morgen gevallen is. In dat geval moet de piloot nog een tweede opdracht gekregen hebben die hem noodlottig is geworden.
Er lagen 3 bemanningsleden bij het wrak, die in Weeze begraven zijn. De 4e is pas een jaar later, febr.1946, teruggevonden, reden waarom deze in Ysselsteyn begraven werd. De lichamen van alle vier de vliegeniers waren dermate verminkt dat identificatie pas in augustus 1950 mogelijk is geworden.

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.544552, 6.149590.

Bemanningsleden:
Pilot August Györy (25) Luftwaffe KIA Kriegsgräberstätte Weeze
Radar operator Heinrich Odenthal (21) Luftwaffe KIA Ysselsteyn War Cemetery
Aerial gunner Sebastian Frank (22) Luftwaffe KIA Kriegsgräberstätte Weeze
Flight engineer Karl Malz (24) Luftwaffe KIA Kriegsgräberstätte Weeze


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)