TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Herdenkingsmonument Darmstadt

Bij het goederenemplacement, nabij het centraal station van Darmstadt in de deelstaat Hessen, bevindt zich een monument ter herinnering aan het wegvoeren van Joden en Sinti gedurende 1942 en 1943. Dit monument bevindt zich op de hoek van de Bismarckstrasse en Kirschenallee.
Het monument werd in 2004 ontworpen door het kunstenaarsechtpaar Ritula Fršnkel en Nicholas Morris. Het stelt een glaskubus voor die gevuld is met glasscherven, waarop 450 namen gegrafeerd staan. Deze namen vertegenwoordigen 3400 personen uit Darmstadt en omgeving die afgevoerd zijn naar verschillende concentratiekampen.
Helaas werden drie zijden van de glaskubus in de nacht van 9 op 10 juli 2006 door vandalen vernield. In 2014 werd de schade hersteld maar zes weken later werd het wederom vernield. Het monument zal niet worden verwijderd maar blijft op deze historische plaats gehandhaafd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter van Wijngaarden
  • Foto's: Pieter van Wijngaarden

Gerelateerde boeken

49.875056, 8.634528