TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burcht Stahleck

Tegen het einde van de jaren 1930 werd de burcht een plek waar de nationaal-socialisten jongeren en jonge volwassenen indoctrineerden met opleidingen in de nazi-ideologie. Hooggeplaatste nazileden bezochten de burcht, waaronder Rudolf Hess in juni 1938. Zijn bezoek gaf de definitieve aanzet tot de restauratie van de bergfried. De toenmalige stomp zou tot een hoogte van 36 meter worden opgemetseld en vervolgens worden herdoopt in de Rudolf Hesstoren. Omdat de bestaande fundering het bouwwerk niet kon dragen liet men de oude toren slopen om in november 1938 op een kleiner oppervlak met een volledige nieuwbouw te beginnen. De tussenkomst van de Tweede Wereldoorlog maakten een voorlopig einde aan de werkzaamheden.

Van 1940 tot 1942 werd het kasteel als lazaret door de Wehrmacht gebruikt. Aansluitend werd in het complex een heropvoedingskamp voor jongeren ingericht. Nadat vanaf november 1940 Luxemburgse studenten gedwongen werden opvoedings- en scholingscurssussen te volgen omdat zij hadden deelgenomen aan een staking werden er in 1942 studenten uit Esch-sur-Alzette en Echternach geïnterneerd om een vier maanden lange straf uit te zitten wegens hun protesten tegen de invoering van de dienstplicht. Met ingang van januari 1943 werd de burcht een strafkamp voor jongeren die blijk hadden gegeven van onvoldoende trouw aan de nazi-leer. Daarna werd het complex een trainingskamp om jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar te harden, discipline en orde bij te brengen en voor te bereiden op de krijgsdienst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Patrick Kaspers
  • Foto's: Patrick Kaspers

Gerelateerde boeken

50.058192, 7.765683