TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie B-17, G-20-BO, W-No. 42-31510, WA-D

Op 22 februari 1944 stegen er 289 vliegtuigen op om bedrijven in het Harzgebied te bombarderen, o.a. een onderdelenfabriek voor de vliegtuigen van Junkers.
Onderweg werd het zeer slecht weer en werden vliegtuigen teruggeroepen. Het werd een chaos omdat dit bericht niet volledig doorkwam. De terugkerende vliegtuigen bombardeerden ‘gelegenheidsdoelwitten’ en per vergissing werd Nijmegen gebombardeerd waarbij 800 doden te betreuren waren. De ‘Paper Doll’, een van de B-17s werd op de heenweg getroffen door Duitse jagers.

In de regio Boxmeer sprongen er zeven man uit en ze werden allen ondergebracht in een onderduikadres. Een ervan had bij zijn val zijn onderbeen verbrijzeld en dit is later afgezet in het Venlose ziekenhuis, waarna hij met behulp van de ondergrondse in Kroonenberg onderdook.
De overige drie man sprongen er later uit, net voordat het vliegtuig neerstortte in Afferden. Ook zij kregen een onderduikadres in Well. Alle negen zijn naar het pilotenadres ‘Zwarte Plak’ aan de Peelrand gebracht. Tijdens een latere vluchtpoging naar het bevrijd gebied zijn vier van hen gepakt en gevangen genomen.

Bemanningsleden:
Pilot Donald P. McCall USAAF POW Stalag Luft III Sagan
Copilot Charles Gurney USAAF POW Stalag Luft VII Moosburg
Bombardier Leo Williams USAAF Escaped
Flight engineer James H. Fiers USAAF POW Stalag Luft IV Groß Tychow
Navigator Thomas S. Geary USAAF Escaped
Radio operator John P. Cvitkovich USAAF Escaped
Aerial gunner Joe A. Lantigne USAAF POW Stalag Luft IV Groß Tychow
Aerial gunner George Sciligo USAAF Escaped
Aerial gunner Eugene F. Hively USAAF POW
Aerial gunner Edgar M. Taylor USAAF Escaped

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.638410, 6.020678.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)