TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Junkers Ju 87D-5 (Stuka)

Het is niet bekend wat de missie van dit toestel was. Wel is bekend dat het 2 à 3 bommen van 250 kg bij zich had.
De crashdatum, circa 25-12-1944, en het onderstaande crashverhaal zijn het meest waarschijnlijke, en er is geen zekerheid. In de periode dat de Junkers Ju 87 viel waren alle mensen uit Afferden geëvacueerd en er waren daardoor geen burger ooggetuigen van de crash.

Die nacht vlogen er enkele Mosquito’s van het Canadese 410 squadron rond in hun jachtgebied. Nadat een van hen de Ju 87 in het vizier kreeg was het moeilijk om hem te raken. De Ju 87 maakte heel goed gebruik van zijn snelheidsbereik door meerdere malen zijn snelheid scherp te verminderen, snel te draaien en dan weer vol gas te geven. De snelle Mosquito moest veel manoeuvreren om zijn doel niet voorbij te schieten. Er waren 2 à 3 aanvallen voor nodig om de Ju 87 goed te raken.

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.652283, 6.015727.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Condor
Junkers Ju 87 Stukageschwader of the Russian Front
Kites, Birds and Stuff - Aircraft of GERMANY - I to M
Dive Bomber!
International Warbirds

51.602898, 6.068989