TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Typhoon Mk Ib, JR497, Code F3

De Operatie Market Garden was weliswaar net op 28 sepember 1944 beëindigd maar op die dag was het nog volop oorlog. Een groep van 8 Typhoons, in twee groepen van vier, had de missie: gewapende verkenningsvlucht.
Dit hield in dat men in formatie een bepaalde route vloog en alle verdachte objecten zoals: treinen, schepen, colonnes en transporten beschoten moesten worden.

Drie van de acht werden aangeschoten door het afweergeschut; één maakte een noodlanding bij de Bosweg, eentje viel op het Nieuwe Erf (onder Heijen) en eentje op Duits gebied. De Typhoon die bij de Bosweg terecht kwam lag dicht bij het woonhuis van de familie Holtmeulen.
De piloot, Anthony H. Vickers, was licht gewond en probeerde met zijn parachute het vliegtuig in brand te steken. Hij werd snel gevangen genomen en door vijf Duitsers over de grens naar Duitsland weggevoerd. De Duitsers zaten op een fiets en de piloot moest lopen en hij kreeg nog af en toe een schop onder zijn kont.

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.658076, 6.040974.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)