TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Douglas C-47, W-No. 43-15185

De Operatie Market Garden was een geallieerd offensief dat begon op 17 september 1944 en op 26 september eindigde. Doel was een aantal bruggen te bezetten. Helaas kon de brug bij Arnhem niet ingenomen worden en werd de operatie een mislukking. Met de C-47 transportvliegtuigen werden zweefvliegtuigen (zgn. Waco’s) op sleeptouw genomen om manschappen en materieel te droppen in het vijandelijk
gebied. Er deden 1274 type C-47 transportvliegtuigen aan mee met 2160 Waco’s.

Van de twee C-47 die kwamen overvliegen, op 8-09-1944, werd er eentje geraakt door het afweergeschut. De vliegtuigbemanning sprong er uit met een parachute. Het toestel vloog over het huis van Willemse, dat door de lekkende benzine in brand vloog. Het raakte met een vleugel het huis van Venbroecks en daarna de schuur die ook in brand vloog. Twee van de bemanningsleden werden meteen gevangen genomen en de andere twee ontkwamen met hulp van de onderduikers. Een van de bemanningsleden had zijn linkerbeen en een enkel gebroken. Na geholpen te zijn door de plaatselijke huisarts werden ook deze twee enkele dagen later opgepakt.

Bemanningsleden:
Pilot Harvey L. Wharton USAAF POW Stalag Luft III Sagan
Copilot Maurice D. O’Conner USAAF POW
Navigator Allan L. Thornburg USAAF POW Stalag Luft VII Moosburg
Radio operator John R. Ruscito USAAF POW Stalag Luft IV Groß Tychow
Crew chief Otis Johnson USAAF POW Stalag Luft IV Groß Tychow

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.668904, 6.036712.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)