TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Mustang P-51, W-No. 44-13996, Code PE

Tijdens de Operatie Market Garden werd de luchtvloot van C-47 toestellen die de zweefvliegtuigen trokken geëscorteerd door een groot aantal Amerikaanse jagers. In totaal zo’n 586 toestellen. Zij hadden tot taak om in het gebied rond Nijmegen vijandelijke vliegtuigen uit de buurt te houden en het afweergeschut buiten werking te stellen.

Het was voor Jack Blanchard zijn zesde vlucht op 23-09-1944 en hij dook met zijn Mustang heel brutaal recht op het afweergeschut af. Maar ook zijn toestel werd geraakt en hij was gedwongen uit zijn brandend vliegtuig te springen. Hij landde in de achtertuin van van Boekholt, een Rijks Duitser. Daar zaten al diverse onderduikers en hijzelf was ook ondergedoken i.v.m. zijn dienstweigering. Hannes Weijs, die veel contacten had met de Duitsers regelde dat een officier van de Gestapo meehielp om Blanchard en hemzelf over de Maas naar bevrijd gebied te krijgen. Weijs zelf werd gearresteerd als verdachte ‘spion’ en moest vijf maanden in de gevangenis te Tilburg doorbrengen.

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.662533, 6.020887.

In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)