TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Gesneuvelden SAS

In Froidfontaine is er naast de hoofdingang van de kerk Sainte-Cathérine een gedenksteen ingemetseld voor Lt. Paul RENKIN en de soldaten Emile LORPHEVRE en Claude HENNEQUIN DE VILLERMONT van het Belgische 5th SAS (Special Air Service).

Bovenaan de afbeelding van een parachute met daaronder het motto van de SAS :
" Who dares wins " ( Wie durft wint).

„ Paul Renkin
Emile Lorphevre
Claude Hennequin de Villermont
van het Belgische parachutisten regiment,
hier gestationeerd tijdens de Slag om de Ardennen.
Zij vielen in de slag bij Bure
op 31-12-1944
voor de verdediging van onze huizen ".

Bij de Duitse aanval in de Ardennen op 16 december 1944 was het langs Geallieerde kant alle hens aan dek. Alle eenheden die snel konden ingezet worden, werden die kant uitgestuurd en daar hoorde dus ook het ‘Belgian SAS Recce Squadron’ bij.
Op 28 december werden ze naar de Ardennen gezonden en onder het bevel van de Britse
6th Airborne Division, installeerden ze zich in Froidfontaine, aan de zuidkant van ‘The Bulge’. Van daaruit voerden ze samen met Britse pantserwagens verkenningen uit in de richting van Wellin, Tellin, Halma, Han-sur-Lesse, Libin, Hatrival, Wavreille.
Op de fatale 31 december 1944 trok Lt Renkin erop uit met 4 jeeps in de richting van Bure. Na een eerste opdracht in de voormiddag, vertrokken ze in de namiddag opnieuw in dezelfde richting. Op een bepaald moment merkten ze Duitse soldaten op die zich terugtrokken in de bossen. Ze gingen onder dekking van de andere jeeps langzaam verder maar werden onder vuur genomen. De jeep van Lt Renkin maakte rechtsomkeer maar werd getroffen door een granaat in de reserve-brandstoftank. Het voertuig explodeerde en de drie inzittenden kwamen daarbij om.
In Bure, op de plaats van dit gevecht, staat al vele jaren het ‘Croix Renkin’, een gedenkteken voor de drie omgekomen militairen.

Bron : Hangar Flying

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

50.060338, 4.999812