TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Wellington Mk III, BJ 589, Code GT

Om 18.20 vertrok een missie van 222 vliegtuigen om Duisburg te bombarderen. Om 22.30 waren de vliegtuigen weer terug op hun basis en liet de bemanning weten dat er afweergeschut geweest was. Ze hadden goed zicht en de havens gebombardeerd en het rangeerterrein in brand geschoten. In tegenstelling tot diverse vorige acties, waarbij geen verliezen te betreuren waren geweest, ging deze aanval ten koste van 12 vliegtuigen. Een van de verloren Wellingtons viel in Heijen.

De Wellington Mk III, BJ 589 werd neergehaald door Reinhold Knacke (1./NJG 1 Venlo) met de nachtjager Messerschmitt Bf 110. Alvorens hij zelf bij een crash omkwam had hij 44 luchtgevechten gewonnen.
Twee bemanningsleden van de Wellington zaten verbrand in het totaal uitgebrande vliegtuig. Een derde was zwaar gewond en overleed ter plekke. De andere twee werden gevangen genomen. De piloot kwam met zijn parachute ¾ km van het toestel terecht en de schutter John Madden brak een been en twee ribben. Hij heeft in 1948 de crashplek nog een keer bezocht.

Bemanningsleden:
Pilot George A. Proudfoot RAF POW Stalag Luft III Sagan
Navigator Malcolm R. Wallis RAF KIA Jonkerbos War Cemetery
Radio operator Cyril Calvert RAF KIA Jonkerbos War Cemetery
Aerial gunner John E. Madden RAF WIA/POW
Aerial gunner James C. Jackes RCAF KIA Jonkerbos War Cemetery

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.680322, 5.980229.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)