TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Gliders, Waco GC-4A

In de loop van Operatie Market Garden in september 1944 en de latere Operations Veritable (Slag om de Nederrijn) en Varsity (luchtlanding bij Hamminkeln), werd een groot aantal zweefvliegtuigen gebruikt, meestal gesleept door C-47 / Dakota transportvliegtuigen en losgekoppeld in het doelgebied. Ze vervoerden troepen en
materieel. In totaal werden 2.160 van deze zweefvliegtuigen gebruikt tijdens Operatie Market Garden. 902 Waco's landde in het gebied van Nijmegen, met 5.488 man aan boord, evenals 338 jeeps met 189 trailers en 89 kanonnen.

De zweefvliegtuigen waren eigenlijk 'wegwerpapparaten' van het eenvoudigste type. Als ze de landing echter ongeschonden overleefden, werden ze vaak zoveel mogelijk hergebruikt. Ongeveer 30 Waco's landden in het Aaldonkgebied, die eigenlijk bedoeld waren voor Groesbeek. Velen van hen waren beschadigd of vernietigd, sommigen van hen zijn tegen obstakels geslagen.
Evenals bij deze landingsplek verloren sommige inzittenden hun leven. Op deze plek stierven drie bemanningsleden.

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.716420, 6.010385.

In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)