TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Douglas C-47A-90-DL(DC-3), W-No. 43-15643

De C-47’s zorgden als transportvliegtuig voor een luchtbrug voor de Operatie Market Garden. De aanvoer van manschappen en materieel gebeurde middels zweefvliegtuigen die aan een dergelijk toestel hingen.

Net op het moment dat het zweefvliegtuig losgekoppeld werd ontplofte er een 20 mm granaat in de cockpit, die door afweergeschut was afgevuurd: binnen was het meteen een vuurzee. De co-piloot was zwaar gewond aan zijn hoofd en viel al bloedend neer.
De gezagvoerder gaf opdracht om eruit te springen. Na de landing werden ze opgevangen door mannen van de luchtlandingsdivisie en die verleenden de eerste hulp voor de piloot die brandwonden had. Binnen drie dagen waren ze via Brussel weer terug in Engeland.
Ook het zweefvliegtuig dat achter hun toestel gehangen had is verongelukt. Het schoot te ver door en kwam net over de Duitse grens tegen een woning tot stilstand. Alle zes inzittenden, hoewel gewond, overleefden het en werden gevangen genomen.

Bemanningsleden:
Pilot L. White jr USAAF Survived
Copilot R.V. Dover USAAF WIA American Cemetery Margraten WOM
Radio operator M.B. Glick USAAF Survived
Crew chief G.A. Pace USAAF Survived

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.718816, 5.998104.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.602898, 6.068989