TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Thunderbolt P-47D, W-No. 42-8549 'Elsie'

De piloot, Howell Leslie Broxton, maakte met zijn P-47 (jachtvliegtuig) deel uit van de Operatie Market Garden. Deze actie had als doel om diverse bruggen te bezetten rondom Arnhem-Nijmegen. Na ca. 10 dagen werd de actie afgeblazen en moest als mislukt beschouwd worden. Het was voor de piloot zijn 54e vlucht.

Het Amerikaanse vliegtuig werd geraakt door het vijandelijk vuur en de piloot moest een noodlanding maken. Hoewel het toestel flink beschadigd werd tijdens deze landing overleefde de piloot het zonder kleerscheuren. Hij werd opgevangen door zijn gedropte collega’s die in hetzelfde gebied aanwezig waren.
In een veel latere fase heeft Howell Leslie Broxton nog 101 vluchten gemaakt boven vijandelijk gebied in Korea.

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.754246, 5.911019.

In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)