TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Halifax Mk II, DT570, Code MP-R

In de nacht van 20-21 december 1942 werd door het 76 Sqn. 4th Bomb Group RAF Linton-on-Ouse een aanval uitgevoerd op doelen in Duisburg. Tijdens de aanval werd de Halifax II, DT570 door een Duitse nachtjager zwaar getroffen, waardoor het vliegtuig neerstortte in Weeze.

Het luchtgevecht werd uitgevoerd door luitenant Reinhold Knacke van het 1./ NJG 1. Een deel van de staart van de Halifax viel in de straat van Heekeren te Weeze. De andere vliegtuigonderdelen werden binnen een straal van ongeveer 400 meter gevonden. Geen van de bemanningsleden overleefde de crash. Ze zijn, na een herbegrafenis van Krefeld-Bockum, opnieuw begraven op het geallieerde oorlogskerkhof in het Reichswald bij Kleve.

Bemanningsleden:
Pilot Edmund G. Jones KIA RCAF Reichswald Forest War Cemetery
Copilot Raymond N. Pearce KIA RAF Reichswald Forest War Cemetery
Denison Brierly KIA RAF Reichswald Forest War Cemetery
Jack E.N. Warner KIA RAF Reichswald Forest War Cemetery
Cecil R. Ray KIA RAF Reichswald Forest War Cemetery
Austin R. O´Dell KIA RAF Reichswald Forest War Cemetery
Frederick Gilder KIA RAF Reichswald Forest War Cemetery
Leonard E. Herbert KIA RAF Reichswald Forest War Cemetery

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.632486, 6.198238.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.602898, 6.068989