TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Boeing B-17G-5-BO, W-No. 42-31146

Op 30 januari 1944 deed het 708th Bomb Sqn., 447th Bomb Group van de USAAF een aanval op doelen in Braunschweig. Ze waren vertrokken van uit hun Engelse thuisbasis te Rattlesden in de buurt van Bury St. Edmunds. Tot deze groep behoorde
ook de B-17, 42-31146 waarvan Merten Putnam de piloot was.

Tijdens de terugweg van de missie werd het vliegtuig zwaar geraakt door Flak-afweergeschut, waardoor het niet langer meer in de lucht kon blijven.
De ingezette noodlanding moest afgebroken worden. Bijna alle bemanningsleden waren in staat om er met een parachute uit te springen. Bij een ging ze niet open en hij overleefde zijn val niet. Delen van het vliegtuig stortten neer in Rottum en op de Gesseltweg. De rest van de romp, vleugels en motoren kwamen terecht op de Cyriakusplatz. Acht bemanningsleden werden gevangen genomen.

Bemanningsleden:
Pilot Merten Putnam POW
Copilot Walt Hauptmann POW
Navigator Morton Gold POW
Bombardier Bill Marshall POW
Flight engineer Clarry Stewart POW
Radio operator Milton Glantz KIA Reichswald Forest War Cemetery
Aerial gunner Oren Smith KIA Reichswald Forest War Cemetery
Aerial gunner Jim Fordyce POW
Aerial gunner Chas Sammer POW
Aerial gunner Fred Herudek POW

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.626713, 6.200918.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)