TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Wellington Mk III, BK150, Code BH-Q

De 300Sqn. van de RAF bestond vrijwel uitsluitend uit leden van de Poolse luchtmacht, die na de Duitse invasie van Polen naar het Verenigd Koninkrijk waren geëmigreerd. Het eskader, kreeg op 5 maart 1943 de opdracht om, met bommenwerpers vanuit hun basis RAF Hemswell, deel te nemen aan een aanval op Essen.

Boven het doelgebied werd de Wellington BK150 door luchtafweergeschut flink geraakt. Op de terugweg moest het een noodlanding maken iets ten westen van de Grootestraat te Hees. Hierbij vond de navigator de dood en de overige bemanningsleden werden gevangen genomen. Een door luitenant Manfred Meurer (3./NJG 1) gevraagde crashregistratie is niet bevestigd.

Bemanningsleden:
Pilot Kazimierz Jan Romaniszyn RAF POW
Navigator Jan Jankowski RAF KIA Rheinberg War Cemetery
Radio operator Michal Wozniak RAF POW
Aerial gunner Chester Anthony Zaleski RAF POW
Aerial gunner Zygmunt Abramik RAF POW

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.615292, 6.159170.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)