TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Spitfire Mk XIV, RM677, Code DW

Tijdens de slag van het Rijnland van 8 februari 1945 vloog de geallieerde tactische luchtmacht in het bijzonder ter ondersteuning van grondtroepen en verkenning. Ook het 610 squadron van de RAF kreeg een dergelijke opdracht op 14 februari. Op deze dag waren de piloten, net zo vroeg als de dagen daarvoor, gestart met een aantal activiteiten.
Eén van de piloten was een inwoner van de Bahama’s: Warren Maurice Lightbourn. De opdracht was om samen met zijn kameraden gronddoelen ten oosten van de Rijn aan te vallen.

Tijdens de aanval, werd het vliegtuig geraakt door Flakgeschut, maar de piloot hield het voor mogelijk om de thuisbasis B.78 Eindhoven te bereiken. Echter, het vliegtuig was niet langer in de lucht te houden, zodat de piloot probeerde een noodlanding te maken. Als gevolg van de reeds lage hoogte was het niet meer mogelijk om eruit te springen met de parachute. Een destijds 12-jarige ooggetuige, die toentertijd met haar familie in een hoeve aan de Brückerhöfen woonde, is er van overtuigd dat de piloot nog een scherpe bocht gemaakt heeft om niet op de hoeve te botsen. Bij deze
manoeuvre raakte de vleugel de grond, waardoor de noodlanding mislukte en het vliegtuig in brand vloog. De piloot kwam daarbij om het leven. Na hem eerst ter plekke begraven te hebben is hij later herbegraven op het geallieerde kerkhof in het Reichswald bij Kleve.

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.598244, 6.186228.


In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)