TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Standbeeld Andreas Hofer

Monument op de Kalvarienberg voor Andreas Hofer.

Inscripties op de sokkel :
" Andreas Hofer - °22.11.1767 +20.2.1810 in Mantua
De Tiroolse vrijheidsstrijder gebouwd door de gemeente Kufstein,
gemaakt door beeldhouwer Theodor Khuen en kunstgieter Selzer.
Ingehuldigd op 11 juli 1926 samen met de kapel en het oorlogsmonument. "

Hofer was een Tiroolse herbergier die in 1809 de leider werd van de Tiroolse Opstand tegen de revolutionaire Napoleontische invasie.
In de vrijheidsstrijd van 1809 voerde Hofer tot driemaal toe de Tirolers tot een overwinning op de Franse troepen van Napoleon Bonaparte.

Als gevolg van de Oostenrijkse nederlaag in de Derde Coalitieoorlog stond Tirol sinds 1805/1806 onder Beiers bestuur. Op 9 april 1809 brak er een opstand uit waarvan Hofer de leiding op zich nam. Op 25 en 29 mei behaalden de opstandelingen bij de Bergisel een overwinning.
Daarna volgde de wapenstilstand van Znaim, waarbij Tirol opnieuw bezet werd door de troepen van Napoleon. Weer ging de oproep tot strijd rond onder de boeren van Tirol en opnieuw behaalden zij een overwinning.
Daarna zetelde Hofer als opperbevelhebber van Tirol in de Hofburg van Innsbruck.
De Vrede van Schönbrunn was voor Hofer aanleiding om opnieuw in opstand te komen, maar deze keer eindigde dat in een nederlaag bij de Bergisel.
Een hernieuwde oproep de wapens op te nemen kreeg weinig gehoor.
Andreas Hofer moest vluchten, maar werd na verraad op 28 januari 1810 bij de Mähderhütte van de Pfandleralm (een bergweide) gevangengenomen door de Fransen.
Kort daarna werd hij geëxecuteerd door een vuurpeloton.

Andreas Hofer wordt vandaag de dag nog steeds vereerd als een volksheld, vrijheidsstrijder en Oostenrijkse patriot. Hij was tegen de agressie van Frankrijk en Napoleon.
Ieder jaar wordt hij op 20 februari als held van het vaderland geëerd.


Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

47.582621, 12.176382