TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Canadese Gevallen Slag om Delfzijl-Pocket

Op 21 april 1945 begon de strijd om Delfzijl Pocket met een Canadese aanval op het dorp Wagenborgen, ten zuiden van Delfzijl. Zwaar moest in deze streek voor de bevrijding worden gevochten. In de vroege morgen van 21 april kwamen de Canadezen op de Stolderijweg (weg van Siddeburen naar Wagenborgen) hopeloos vast te zitten. De Duitse tegenstand blijkt groter dan verwacht. Een groep Canadezen raakt zelfs afgesneden en geeft zich zelfs over aan de Duitsers. Op boerderij de Stolderij voltrok zich nog een drama. De boerderij van Geert Smit, waar de gewonden werden opgevangen, werd door Duits artillerievuur vanuit Delfzijl in brand geschoten. Slechts één gewonde soldaat en een B.S. ontkwamen aan de vuurzee. Er vielen bij deze aanval 19 Canadese doden te betreuren, drie officieren waaronder de compagniescommandant. Ook vielen er burgerslachtoffers en was de materiële schade enorm.
Na twee dagen strijd met inzet van tanks, carriers en mortieren was Wagenborgen op 24 april 1945 bevrijd en vielen er aan Canadese zijde in totaal 27 doden te betreuren en vele gewonden.
Wagenborgen onderhoudt nog altijd een sterke band met the Canadian Scottish Regiment.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Siep Bos
  • Foto's: Trijn Brouwer