TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graven Von Friedeburg En Lüth, Flensburg

Graven van Von Friedeburg en Lüth, Flensburg

Na Hitler’s zelfmoord op 30 april 1945 werd Grossadmiral Karl Dönitz tot rijkspresident benoemd en een kabinet gevormd. Deze vond een onderkomen in de Marineschule Mürwik, Flensburg. De Flensburger Regierung bleef bestaan tot het moment waarop de leiders werden gearresteerd, 23 mei, maar werd officieel pas 5 juni 1945 opgeheven toen de Geallieerden een verklaring tekenden waarbij de complete macht over Duitsland aan hen toeviel.

Von Friedeburg, zoon van een Pruissische officier, had een lange carrière achter zich in de Duitse marine, welke begon in 1914. Voordat hij hoofd van de Kriegsmarine werd, was hij Kommandierenden Admiral der U-Boote. Hij had twee zoons die ook beide bij het U-bootwapen dienden en in tegenstelling tot veel anderen, het ook overleefden. Zijn laatste functie was ondanks de gewichtige titel echter niet veel meer dan een wassen neus, hij had opdracht van Dönitz de capitulatie te begeleiden en tijd te winnen om zoveel mogelijk vluchtelingen uit het oosten te evacueren. Bij alle drie de deelcapitulaties was hij aanwezig, twee maal stond zijn handtekening op het officiële document. De ontvangst bij de Geallieerden was overigens niet al te vriendelijk; ze waren net op de hoogte van de gruwelen in de concentratiekampen en verzuimden niet tijdschriften waarin dit werd getoond te laten zien aan de Duitse delegatie. Von Friedeburg, waarschijnlijk al met burn-out verschijnselen, was erg aangeslagen hierdoor. Saillant detail was dat zijn grootmoeder joods was, wat hem er echter niet van weerhield een fanatiek aanhanger van het nationaal socialistische gedachtegoed te zijn.

Op 23 mei 1945 was het moment aangebroken dat de Geallieerden geen verder nut meer zagen in de tijdelijke regering. De leiders werden gearresteerd. Von Friedeburg vroeg of hij nog wat spullen mocht pakken, maar sloot zich in plaats daarvan op op het toilet en nam een cyanide capsule. Hij werd snel gevonden, maar het was te laat. De fotografe voor het LIFE Magazine, Margaret Bourke-White,liet hem op een sofa leggen met daarboven een portret van Dönitz. De aangrijpende, zij het in scene gezette foto, werd één van de iconen van het uit elkaar gevallen Derde rijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Maurice Laarman
  • Foto's: Maurice Laarman

54.784195, 9.467436