TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Handley Page Halifax MZ575 Geel

In de nacht van 12 op 13 mei 1944 crashte hier in de omgeving de Handley Page Halifax MZ575. Vijf bemanningsleden kwamen hierbij om het leven 1 werd gevangen genomen en 1 kon dankzij het verzet uit de handen van de bezetter blijven.

Tekst monument:
We schrijven 12/13 mei 1944, de geallieerden zijn volop bezig met de voorbereidingen van D-day. De royal Air Force had een zeer belangrijke taak in deze voorbereiding. Hun taak bestond er in de belangrijke spoorweg knooppunten en wegen te vernietigen zodat de Duitsers geen versterkingen naar Normandië zouden kunnen sturen.

Zo ook in de nacht van 12/13 mei 1944. De bemanning van de Hanlifax MZ575 van het 76 Squadron nam deel aan de nachtelijke missie om het spoorwegknooppunt in Hasselt te gaan vernietigen.

Opgestegen van op hun basis Home-on-Spalding-Moor om 22.25 u. Alles verliep perfect voor de bemanning van de Halifax. De bommen werden gedropt en piloot F/O Newcombe gaf zijn ervaren navigator de opdracht om een route naar huis te plannen.

Omstreeks 00.30 u sloeg het noodlot toe, een Duitse nachtjager had de bommenwerper gevonden. Oblt. Tobers aanval was meteen reek.
De bommenwerper stortte brandend neer omstreeks 00.37 u in het veld vlakbij dit monument.
Twee bemanningsleden konden nog net op tijd het toestel verlaten voor de andere vijf was het te laat.
Deze jongens lieten hun leven voor onze vrijheid.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen

Gerelateerde boeken

The Americans at D-Day
D-Day