TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgisch Oorlogsgraf Izel

Op de gemeentelijke begraafplaats van Izel ligt het graf van Edouard FLAMION.
Hij was sergeant-majoor 12de Linie 3de Bat. 10de Cie.
Gevallen op het veld van eer in Liery (Retinne) in de nacht van 5 op 6 augustus 1914, op de leeftijd van 26 jaar.

Edouard Flamion stierf de eerste dagen van de oorlog tijdens de slag om Luik.
In de ochtend van 4 augustus 1914 werd de Duitse oorlogsverklaring in Brussel overhandigd. Een paar uur later trokken de eerste Duitse troepen de grens over en rukten op richting Luik op zo'n 25 kilometer van de grens. Op 5 augustus om 22:00 uur opende generaal Otto von Emmich de aanval op de forten rond Luik. Deze forten vormden een blokkade voor het Duitse leger in hun opmars naar Frankrijk. De Duitse 38ste en 43ste brigades probeerden in het zuiden tussen Boncelles en de Ourthe door te breken, maar ze werden teruggeslagen. De Duitse 34ste brigade ging in het noorden bij Lixhe de Maas over.
Tijdens de nacht van 5 op 6 augustus begon de werkelijke aanval op Luik. De stad werd gebombardeerd vanuit een zeppelin met 12 bommen van 50 en 100 kg. Het luchtschip werd zwaar beschadigd door Belgische artillerie en stortte neer in Bonn.
Flamion kwam om tijdens deze eerste gevechten en bombardementen.
Hij werd aanvankelijk begraven in Retinne, daarna herbegraven op de militaire begraafplaats van Wandre. Pas in december 1924 werd hij overgebracht naar de begraafplaats van Izel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.694895, 5.372959