TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Lessenich

Ten zuidwesten van Lessenich, tussen de autosnelwegparkeerplaats aan de A1 en de nieuwe begraafplaats op Schlössers-Berg, richtten meestersmid Karl Heinz Eschweiler uit Lessenich en andere bewoners een oorlogsmonument op van oud steenmateriaal. De molensteen van een kruitmolen kwam van Nikolaus Mauer uit Eiserfey, de bolvormige steen onder het kruis was oorspronkelijk de trottoirband van een binnenplaatsingang en het kruis erop kwam van de kerkhofmuur in Lessenich. De ronde trede voor het monument is het fragment van een slijpsteen uit de Marienau-gieterij bij Mechernich, afkomstig uit een steengroeve in Iversheim. Het enige nieuw gemaakte stuk is het reliëf van de pijnlijke moeder in de molensteen, een schenking van graaf Wolff-Metternich uit Satzvey. Het monument werd ingehuldigd in 1923.
Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1954 een licht stenen blok voor de muur onder de molensteen geplaatst. In 1976 werd het stenen blok vervangen door twee nieuwe stenen tabletten die in twee nieuwe stenen muren werden geplaatst.
In 2009 is het monument met de molensteen behouden gebleven in zijn oorspronkelijke ontwerp, met uitzondering van de onderbouw. Rond het reliëfbord in de molensteen de namen van de gevallenen, onder het reliëf het jaartal "1914 - 1918". Op de bovenrand het opschrift "Voor thuis en vaderland eer" en op de onderrand "Ter herinnering aan de gevallenen". In het kruis boven de bol de voorstelling van het hart van de pijnlijke moeder met de zeven zwaarden. De ingang van het monument is ontworpen als een soort kruisweg, vijf stenen tabletten werden in grotere stenen gezet.
Aan de rand van het gedenkplein, rechts van het gedenkteken, een houten kruis in de vorm van een ijzeren kruis, onder het kruis is een messing plaatje bevestigd met de gegraveerde namen Oskar Gehring, Fritz Caspers † 04.10.1943 Erich Barthel † 23.12.1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma