TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Obergartzem

Op 2 september 1934 werd op de huidige Bonner Strasse in Obergartzem een ​​oorlogsmonument ingehuldigd. Omdat er veel partijleiders waren uitgenodigd, zou de kerkelijke inhuldiging op een later tijdstip plaatsvinden. Het monument, een bakstenen blok gemaakt van breuksteen, stond in 1934 op een drielaagse sokkel in de open ruimte. Een in steen gehouwen ijzeren kruis diende als bekroning. Voorin het blok een metalen plaat met de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog, aan de linkerrand een christelijk kruis en boven de namen een opdracht.
Na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren 1956-57, werd het monument bebouwd met de Marienkapelle. In plaats van het IJzeren Kruis staat nu een beeld van de Maagd Maria, een kopie van de "Moeder van de Armen", afkomstig uit het Belgische bedevaartsoord Banneux. Op de voorkant van het blok of altaar waren naast de plaat uit 1934 nog twee andere metalen platen voor de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog bevestigd. Op beide panelen de herhaalde inscripties: "Slachtoffers van de oorlog 1919-1945". Ter vervanging van het ijzeren kruis op het monument is boven de ingang van de kapel in de gevel een ijzeren kruis geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma