TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Vliegveld Rangsdorf

In Rangsdorf in de Duitse deelstad Brandenburg bevindt zich een voormalig vliegveld dat tussen 1935 en 1936 werd gebouwd, ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Het werd in gebruik genomen als Reichssportflughafen en was aanvankelijk bestemd voor de burgerluchtvaart. Sportvliegers konden er terecht met hun toestellen en er werden vlieglessen gegeven. Tijdens de Olympische Spelen vond er een grote vliegshow plaats.

Vanaf 1939 tot het einde van de oorlog werd het gebruikt door de Luftwaffe. Daarnaast werden hier in een fabriek van Bücker Flugzeugbau vliegtuigonderdelen geproduceerd voor de luchtmacht. Het was vanaf dit vliegveld waarvandaan Claus von Stauffenberg met zijn adjudant Werner von Haeften met een He 111 opsteeg en naar het Führerhoofdkwartier de Wolfschanze vloog om daar de aanslag op Hitler te plegen. Hij keerde hier diezelfde dag ook weer terug. Een gedenksteen op het terrein herdenkt deze gebeurtenis.

Na de oorlog werd het vliegveld gedurende de periode 1945-1994 door de luchtmacht van de Sovjet-Unie bezet. De fabrieksinventaris en drie ontmantelde hangars werden naar de Sovjet-Unie overgebracht. Ten tijde van de bezetting door de Sovjet-Unie waren eenheden van het 16e Luchtleger gestationeerd op het vliegveld. Daarnaast werd er onderhoud gepleegd aan helikopters en was er een reparatiewerkplaats voor vliegtuigmotoren en straalmotoren ingericht.

Tegenwoordig heeft een deel van het voormalige, zwaar verwaarloosde vliegveld een monumentenstatus. Er zijn plannen om hier een nieuwe woonwijk aan te leggen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Stauffenberg
Claus von Stauffenberg