TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalig Brits Oorlogsgraf Ressegem

Op 16 mei 1940 op de middag was er een luchtgevecht tussen een Engelse vlieger en een Duitse jager. De Britse jachtbommenwerper, een Hawker Hurricane, stortte neer net achter het kasteel Du Parc Locmaria, op de grens van Ressegem met Herzele. De Engelse piloot werd nog uit het brandend vliegtuig gehaald maar hij was dood. De boswachter vond dat hij boven Ressegem was neergeschoten en hij werd dan ook in Ressegem begraven.
Volgens mondelinge overlevering zou de piloot "Ashworth" geheten hebben.

Er bestaat veel onduidelijkheid over dit voorval.
Lang bleef men in het duister tasten over de vlucht zelf en wie er aan de stuurknuppel zat.
Er zijn geen verwijzingen in het register van overlijdens (Ressegem) in het gemeentearchief.
Ook de parochieregisters van Ressegem bevatten geen enkele vermelding van een begrafenis of een verwijzing naar dit graf.
De enige verwijzing dat het om een Brits graf gaat is terug te vinden in de gemeenterekening waar vanaf 1949 een ontvangst ingeschreven werd voor het onderhoud van dit graf, vermoedelijk geld van de Commonwealth Graveyard Commission.
De betaling stopt in 1953 waar men in de marge noteert : graf verwijderd. De stoffelijke resten werden anoniem herbegraven op het Heverlee War Cemetery.

Op de website "The Belgians remember them" wordt dit neergestort vliegtuig in Herzele-Ressegem niet vermeld, er is ook nergens een op die datum omgekomen RAF-piloot met naam Ashworth terug te vinden. Indien het niet gaat om deze piloot, dan rijst de vraag wie er dan wel neergeschoten werd op 16 mei 1940 te Ressegem.
Een mogelijkheid is dat het gaat om Patrick Gifford.
Deze Schotse advocaat en piloot verwierf grote roem omdat hij als Spitfirepiloot als allereerste een Duitse bommenwerper neerhaalde op 16 oktober 1939.
Er circuleert een hypothese dat hij zwaar verbrand meegenomen werd in een ziekenwagen bij de terugtocht van de Britse troepen en ergens onderweg overleden is en begraven.
Er zijn argumenten die er voor pleiten dat het om Patrick Gifford zou gaan : nl. de datum van overlijden, het type Hawker Hurricane waarmee hij vloog, het feit dat hij in de buurt van Ressegem was waar hij als RAF-piloot de Britse colonnes moest beschermen.
Maar ook van deze piloot en zijn mogelijke begrafenis te Ressegem is niks terug te vinden in de archieven.

Feit is wel dat op het kerkhof van Ressegem nog steeds een anoniem betonnen kruis staat op een onopvallende plaats tegen de pastorijmuur. Hiervan werd steeds gezegd dat het om het graf van een Britse piloot ging. Het naamplaatje is wel verwijderd.

Bron : Dirk Van Melkebeke (23 augustus 2021)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

Fighter Command 1936-1968
Wings Across Canada
The Hamlyn Concise Guide to British Aircraft of World War II
Hurricanes Over Singapore

50.891069, 3.911717