TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Rondu

Rond de kerk Saint-Etienne op de oude begraafplaats liggen twee graven van gesneuvelden van de tweede wereldoorlog.

" Emile GOBERT
Soldaat van het 2de regiment Ardeense Jagers.
Geboren in Rondu op 24-3-1920
Gevallen op het veld van eer
in Meigem op 26-5-1940 "
Hij sneuvelde toen werd geprobeerd een dwarsstelling op te trekken op de reeds door de Duitsers geslagen bres te Meigem.

" Michel COIBION
Gestorven voor het vaderland
1914-1940 "
Hij was soldaat bij de Ardeense Jagers en sneuvelde in Vinkt op 25 mei 1940.

Tijdens de 18-daagse veldtocht, meer bepaald op vrijdag 24 mei, had de frontlinie zich verplaatst naar het Schipdonkkanaal dat door Deinze loopt. De Duitsers bouwden over het kanaal twee pontons die onder hevig vuur lagen van het Belgisch artilleriegeschut.
Op zaterdag 25 mei 1940 kwamen Vinkt en Meigem, deelgemeenten van Deinze, onder Duits vuur te liggen waarna Meigem werd ingenomen. Het dorp Vinkt bleef in handen van de Ardense Jagers. De Duitse manschappen van de 337ste Infanterie Reg. / 225ste infanterie-divisie trachtten het Schipdonkkanaal in Deinze over te steken, waarbij ze burgers meenamen als levend schild. Tijdens de artilleriebeschietingen tussen het Belgische en Duitse leger ontplofte er een obus in de groep van 150 gijzelaars. Er kwamen 38 mensen om het leven.
Op zondag 26 mei 1940 ging onder de Duitse soldaten het gerucht dat burgers op hen hadden geschoten waarna er vergeldingsacties volgden. In Meigem werden inwoners naar de kerk gedreven en als gijzelaar gevangen gehouden.
Vinkt bleef nog steeds in handen van de Ardeense Jagers.
Maandag 27 mei 1940 was een zwarte dag voor Vinkt en Meigem. In de kerk van Meigem, waar sinds de dag voordien tientallen mensen werden gevangen gehouden vond er in de namiddag een zware ontploffing plaats, vermoedelijk veroorzaakt door een Belgische granaat. Hierbij kwamen 27 mensen om het leven. De beschietingen tussen de Duitse soldaten in Meigem en de Ardeense Jagers in Vinkt duurde de ganse dag waarna de Duitse 337ste IR/225ste ID Vinkt innam. De Duitse soldaten waren tegen deze tijd ook overtuigd geraakt dat burgers op hen hadden geschoten waarna een razzia in het dorp werd gehouden. Op verschillende plaatsen werden burgers uit hun huis gehaald en doodgeschoten. In het totaal stierven in Vinkt en Meigem die dag 111 burgers als gevolg van artillerievuur of executies.

Bron : Bunkergordel Bruggenhoofd Gent en Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.959014, 5.508114