TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Boyen

Deze vesting is in opdracht van de toenmalige, Pruisische minister van oorlog, Gen. Hermann von Boyen tussen 1844 en 1848 gebouwd. Het ligt aan de de westzijde van het stadje Gizycko. De vesting is strategisch gelegen tussen de meren het Mazurische merenplateau om de Russische grens met het vroegere Pruisen te bewaken. Het fort is in 1914 van groot belang geweest om de aanvallen van de Russen af te slaan. Vermoedelijk heeft het tijdens de Duitse bezetting (1941-44) dienst gedaan als militair hospitaal. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat het fort werd gebruikt door de geheime dienst van de SS die hier mogelijk gekazerneerd was.

In februari 1945 zag het fort strijd tussen de Duitse verdedigers en Sovjet aanvallers. De verdedigers slaagden erin om de aanval af te slaan. Tegenwoordig zijn de kogel- en granaatinslagen van deze strijd nog goed op het fort te zien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn Gonsaeles & Kaj Metz
  • Foto's: Bjorn Gonsaeles

54.033754, 21.746875