TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Maria-Veen

In de plaats Maria Veen, gemeente Reken is een steen met plaquette geplaatst voor de Duitse vluchtelingen tijdens en kort na de 2e wereldoorlog. De plaquette werd geplaatst door initiatieven van de burgers uit deze gemeente om "vergeten" te voorkomen. Het initiatief werd ondersteund door de gemeente Reken, de heemkundevereniging Reken en de Stichting Reken in 2011.

De tekst op de plaquette:
"Toekomst heeft herinnering nodig.
14 Miljoen Duitsers uit de voormalige Oost Duitse gebieden hebben tussen 1944 en 1947 hun thuis verloren door vlucht en uitzetting. 2 Miljoen van hen kwamen hierbij om het leven.
Hier in Maria-Veen werd destijds voor 90000 "Oost-verdrevenen" ofwel Oost-ontheemden een doorgangskamp opgericht. In "Huize Maria Veen" en in het voormalige Trappistenklooster vonden zij hun eerste verblijf tot ze in de omliggende "Kriese" ofwel bestuurlijke regio's werden verdeeld.
Meer als 60 verdreven personen, waaronder ook kinderen, zijn aan de ontberingen tijdens het transport of tijdens het tijdelijke verblijf in het doorgangskamp gestorven. Zij werden bijgezet op het nabije kerkhof.
Onder de weinige meegevoerde bezittingen van de vluchtelingen bevond zich een kopie van het Onze-lieve-vrouwbeeld van Wartha.
Zij staat vandaag de dag op een zijaltaar hier in de kloosterkerk
De gemeente Reken nam destijds meer dan 1100 vluchtelingen en Oost-ontheemden op. Zij vonden in Reken hun 2e thuis."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle

51.835585, 7.095803