TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument 3de Jagers te Voet Imde

Monument ter nagedachtenis aan de soldaten van het 3de Regiment Jagers te Voet van het Belgische leger die hier sneuvelden op 24 augustus 1914.

Tekst op het informatiebord :
"Hier kwamen Belgische militairen onverwacht onder Duits vuur te liggen.
Een peloton Duitsers kwam uit het Paardeweidebos gelopen en een ander peloton maakte een insluitende beweging richting het zuidwesten van het park van het kasteel Goethals. Langs Belgische zijde liep het dodental op tot vijftien en de gewonden en de overgeblevenen poogden te ontsnappen langs de duiker onder de provinciale weg om zo via de beek aan de overkant naar het dorp terug te keren.
Anderen zochten dekking achter het muurtje van de brug, onder hen ook sergeant Paul Dutrieux : " … bij een kleine brug aangekomen kwam ik uit de gracht … de Duitsers kwamen nu dwars door de wei op ons af … ik liet me op de hoek van de brug onmiddellijk op de knieën vallen … ik had hoogstens acht of tien schoten afgevuurd, toen een kogel rakelings langs mijn buik vloog, de kolf van mijn geweer brak en mijn rechteronderarm verbrijzelde … toen kreeg de luitenant (Ghesquière) een kogel door het hoofd … twee militairen sleepten hem mee en twee anderen ondersteunden mij om weg te komen … "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge