TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crash Site R.A.F. Short Stirling Mk3 Geetbets

Op 3 juli 1943, om 23.27 uur, steeg van het vliegveld Lakenheath (Suffolk) een R.A.F. Short Stirling Mk3 bommenwerper van het 149ste squadron (OJ-B BF 530) op. De bestemming was de Keulse industriezone. Aan boord een achtkoppige bemanning, 6 Britten, 1 Amerikaan, 1 Nieuw-Zeelander en een lading van meer dan 5.000 kg brandbommen. Het toestel werd opgemerkt door de Duitse radar en achtervolgd door een nachtjager van de basis te Brustem (Sint-Truiden). Om 01.01 uur bezegelde Oberleutenant Schnaufer in zijn Messerschmitt BF110 G4 (G9 DC) het lot van de bommenwerper. De bommenwerper stortte hier neer naast de Hulsbeekstraat en de Heirbaan. Het was Schnaufers 19de overwinning op een totaal van 121 (daarmee was hij de meest succesvolle nachtjager van WO 2). Van de 8 bemanningsleden overleefden alleen Hodge (NZL) en Needham (USA) de crash. Needham bracht de rest van de oorlog in Duitse gevangenschap door. Hodge werd opgevangen door het plaatselijk verzet en wist via Frankrijk en Spanje in oktober Engeland te bereiken. Hij overleed in maart 1944 bij een vliegtuigcrash voor de Canadese kust. Hodgkinson sneuvelde hier op zijn 19de verjaardag. De Britse bemanningsleden liggen begraven op het Heverlee War Cemetery. Schnaufer overleed in 1950 bij een verkeersongeval in Zuid-Frankrijk en zijn Bordfunker Baro overleed in 2000 op 85-jarige leeftijd.
Helden zijn vaak gewone mensen die hun plicht doen. Deze gedenkplaat wil deze jonge mensen in herinnering brengen.

Deze gedenkplaat werd in 2008 opgericht door het gemeentebestuur van Geetbets i.s.m. de geschiedkundige kring Limes Gatia, ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van deze crash. Ze werd onthuld door Patrick Hodgkinson, neefje van de flight engineer.

P/O G.A. Cozens DFM, killed
Sgt R.F. Hathaway, killed
Sgt P. Hodgkinson, killed
F/O E.G. Redman DFC, killed
F/O J.J. Needham RCAF, POW
F/Sgt. Roy A. Hodge RNZAF, evaded
Sgt W.J. Williams, killed
P/O L.W. Curtis, killed

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge