TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crash Site R.A.F. Vickers Wellington Mk 1C Geetbets

Zondag 5 april 1942. Pasen. Om 22.58 uur steeg vanaf het Britse vliegveld Lindholme (South Yorkshire) een R.A.F. Vickers Wellington Mk 1 bommenwerper (NZ X 9764) op, behorend tot het 304de Poolse ‘Silesian’ squadron. Bestemming Keulen. Aan boord een zeskoppige Poolse bemanning. Op de terugweg werd het toestel opgemerkt door de Duitse radar en vervolgens achtervolgd door een nachtjager van de basis te Brustem (Sint-Truiden). Na een korte achtervolging, schoten Oberleutnant Heinrich Petersen en Feldwebel Ludwig Leidenbach van 6./NJG 1, in een Messerschmitt BF 110, op een hoogte van 4.900m en vanop een afstand van 35m, de linker motor van de bommenwerper in brand. Het toestel vloog nog drie minuten verder en crashte dan om 02.28 uur hier naast de Hulsbeekstraat. Alle zes Poolse bemanningsleden kwamen om het leven. Ze werden in eerste instantie te Sint-Truiden en na de oorlog op het Heverlee War Cemetery begraven.
Deze gedenkplaat wil deze Polen eren, die ook voor onze vrijheid streden en sneuvelden.

Deze gedenkplaat werd in 2009 opgericht door het gemeentebestuur van Geetbets i.s.m. de geschiedkundige kring Limes Gatia en onthuld door Jerzy Rajski, familielid van Dominik Grajnert.

P/O Alfred Osadzinski PAF (P1570)
P/O Kazimierz Ziemianski PAF (P1586)
F/L Zygmunt Natkanski PAF (76775)
Sgt Dominik M. Grajnert PAF (783452)
P/O Ludwik K. Assman PAF (P1538)
Sgt Zdislaw Babraj PAF (780935)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge