TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crash Site Wellington Mk IV GR-Z Z1491 301 Sqn RAF Rummen

In 2015 werd de kapel officieel ingehuldigd en ingezegend als eerbetoon aan de bemanning van het Pools vliegtuig dat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd neergehaald.

Tekst op het informatiebord :
Vrijdag 28 augustus 1942, twee dagen voor Rummen kermis. Om 20u00 steeg van het Britse vliegveld Hemswelle (Lincolnshire) een R.A.F. Vickers Wellington Mk IV bommenwerper (GR-Z Z1491) van het 301ste Poolse ‘Pomerian’ squadron op. Bestemming: het rangeerstation van Saarbrücken. Aan boord: een zeskoppige Poolse bemanning en een lading brandbommen. Om 22u50, onder een volle maan, werd de bommenwerper aangevallen door nachtjager Hauptman Ludwig Bietmann (5/NJG1) en Unteroffizier Wolfgang Reinicke in een Messerschmitt BF110. Zij waren opgestegen te Brustem (Sint-Truiden). De staart en de bakboordzijde van de bommenwerper werden geraakt. De bommen werden afgeworpen in een poging om te ontsnappen en de piloot trachtte het vliegtuig terug huiswaarts te krijgen. Dat lukte niet. De bemanning sprong uit het toestel en zag hoe het in een spiraal naar beneden dook met brandende linker motor. Het crashte hier omstreeks 22u52. Drie bemanningsleden wisten te ontsnappen. Drie andere werden gevangengenomen door de Duitsers en verbleven de rest van de oorlog in verschillende krijgsgevangenkampen. De gedenkplaat wil deze Polen, die ook voor onze vrijheid streden, eren.
Deze gedenkplaat werd in 2009 opgericht door het gemeentebestuur van Geetbets i.s.m. de geschiedkundige kring Limes Gatia.

P/O Tyszko, ontsnapt
F/O Swida, ontsnapt
Sgt Wasiak, ontsnapt
F/O Mucha, krijgsgevangene
F/O Gandor, krijgsgevangene
Sgt Uramowski, krijgsgevangene

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge