TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum van de Sultana-ramp

Het Sultana Ramp Museum vertelt het verhaal van de explosie en het zinken van de Sultana, een commerciële schoepenradstoomboot gebouwd in 1863. Hij was overbelast (zie foto) en meer dan 1.200 mensen kwamen om toen het explodeerde op de Mississippi River in de buurt van Memphis, Tennessee, dreef en zonk in de buurt van Marion, Arkansas.

Aan het einde van de Amerikaanse burgeroorlog heeft de Amerikaanse regering de Sultana gecontracteerd (commandant) om vakbondssoldaten terug naar het noorden te nemen, langs de rivier de Mississippi. Veel van de soldaten hadden niet alleen de oorlog overleefd, maar ook de barre omstandigheden van krijgsgevangenenkampen in het zuiden. De kapitein accepteerde graag een transportvergoeding van $ 5 per aangeworven soldaat en $ 10 per officier. In Vicksburg, Mississippi, terwijl een defecte ketel snel werd gerepareerd (op bevel van de kapitein) in plaats van gerepareerd, nam hij 1965 soldaten en 35 officieren aan die uit de noordelijke staten Ohio, Indiana, Michigan, Tennessee, Kentucky en West Virginia kwamen. . Er waren ook 12 vrouwen aan boord. De wettelijke passagierslimiet van de Sultana was 376, plus bemanning. In de buurt van Memphis, Tennessee, nam de Sultana steenkool over en loste suiker.

Op 27 april 1865 om 02:00 uur explodeerde de gerepareerde ketel, gevolgd door explosies van de andere twee ketels. De resulterende brand haalde snel de stoomboot in. Sommige passagiers werden gedood door granaatscherven, stoom of vuur. Anderen sprongen overboord in de koude, snelstromende rivier, die op dat moment meer dan 3 mijl breed was. Meer dan 1.200 kwamen die nacht om.

Het schip zonk naast Marion, Arkansas. Mensen uit Marion - een geconfedereerde stad - en van over de rivier kwamen snel in actie om iedereen te redden die ze konden.

Deze ramp kreeg weinig aandacht, deels omdat het plaatsvond 2 weken nadat president Lincoln was vermoord en de dag nadat zijn moordenaar werd gevangengenomen en vermoord.

Het Sultana Ramp Museum bevindt zich momenteel op een tijdelijke locatie terwijl fondsen worden ingezameld voor een grotere, permanente setting. Met foto's, persoonlijke spullen, stukken van de Sultana en een replica van 14 voet van de stoomboot, vertelt het museum het verhaal van de stoomboot zelf, de passagiers, de redders en de corruptie die leidde tot de overbevolking op de boot.

Merk op dat er verspreid over zowel de zuidelijke als de noordelijke staten kleine gedenktekens zijn van slachtoffers van de Sultana-ramp.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

35.21486, -90.19598