TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Aspangbahnhof Deportatie Monument

Van februari 1941 tot oktober 1942 werden 47.035 Joden naar de concentratiekampen gestuurd vanuit het Aspangbahhof in het 3e district van Wenen. Tragisch genoeg zouden slechts 1073 van de Joden die vanaf het Aspangbahnhof werden gedeporteerd de Holocaust overleven.

De nazi's kozen bewust voor het Aspangbahnhof omdat het in een rustige buurt midden in de stad lag, weg van de grotere stations en de belangrijkste spoorlijnen.

De transporten naar de concentratiekampen werden georganiseerd door de in Oostenrijk geboren SS-kapitein Adolf Eichmann, die de leiding had over het Centraal Bureau voor Joodse Emigratie van de nazi's in Wenen. Eichmann had één hoofddoel: het tempo waarin Joden uit de stad werden gedeporteerd, versnellen.

In september 2017, 72 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd het Aspangbahnhof-monument voltooid en voor het publiek geopend. De Memorial is gemaakt door het Oostenrijkse kunstenaarsduo PRINZpod.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken