TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Spoortunnel F/O R.J. Cammock

In september 1944 namen geallieerde jachtvliegtuigen een Duitse munitietrein onder vuur. RAF piloot F/O Raymond J. Cammock werd daarbij zelf beschoten. Hij werd geraakt en boorde zijn vliegtuig in de laatste wagon van de trein. Hij kwam daarbij om het leven. Tijdens de werkzaamheden om de onbewaakte spoorwegovergang te veranderen in een fietstunnel, zijn resten gevonden van zijn vliegtuig Hawker Tempest V, JN863 SA-R van 486 Sq RAF.

Op 24 maart 2022 is de tunnel officieel geopend en werd deze die gelegenheid ‘Flying Officer R.J. Cammock’ gedoopt. Het is een eerbetoon aan de Nieuw-Zeelandse piloot die zich in 1944 met zijn vliegtuig in een munitietrein boorde, tijdens de slag om het Twentekanaal. Aan de noordzijde van de tunnel staat een informatiebord waarop de toedracht is beschreven. F/O Raymond J. Cammock is begraven op de Algemene begraafplaats in Lochem. Zie ook foto 5.

Voor deze locatie is door ProRail een storycast gemaakt en deze is onderdeel van de serie Oud Nieuws dat te vinden is op Spotify en de website van ProRail:

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze & ProRail
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3, 5), Jerry Huisman (4)