TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Leopoldtstadt Tempel

In een rustige zijstraat op loopafstand van het metrostation Nestroyplatz stond ooit de grootste synagoge van Wenen. Op de ochtend van 10 november 1938 verwoestten de nazi's de Leopoldstadt-tempel tijdens de Kristallnacht (de Nacht van het Gebroken Glas). Tweederde van de Leopoldstadt-tempel werd tijdens de Kristallnacht tot de grond toe afgebrand.
In heel Joods Wenen brandden nazi's 42 tempels en gebedshuizen af "door handgranaten naar binnen te gooien of door het meubilair in brand te steken". In Leopoldstadt voedde de feestmenigte een brandstapel met Torah-rollen, Talmoed-folio's en gebedenboeken gedurende 40 uur en danste tot flarden van de Torah-rollen die naast de deur waren uitgespreid.

Tegenwoordig is in het joodse Wenen het resterende deel van de Leopoldstadt-tempel een Hebreeuwse school. Op de plek waar ooit de hoofdingang van de synagoge stond, staan hoge witte pilaren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Encyclopedie van de Holocaust
Hitlers moordenaars
Discipelen van de duivel
Hitler - Vergelding 1936-1945