TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken voor de Slachtoffers van de Nationaal-Socialistische Tirannie

Op een prachtig aangelegd herdenking-plantsoen, op de voormalige Jacobi begraafplaats bevinden zich tal van monumenten uit de 1e en 2e wereldoorlog. Het meest in het oog springend en ook iets om stil van te worden is het het In 1993 toegevoegde monument van Jörg Heydemann uit Billerbeck voor vervolgden en slachtoffers van het nationaal-socialisme. het monument bestaat uit een een spoorlijn die leidt naar een gestileerde hellingbaan - symbolisch voor de route van de slachtoffers naar de vernietigingskampen. Een vrouw staat op de helling en houdt haar kind stevig in haar armen.

Verder een monument voor de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Het monument is in 1928 gemaakt door professor Josef Enseling uit Coesfeld. Een liggende soldaat met een helm lijkt opgebaard op een tafel te liggen. In de ronde omhullende muur de namen van gevallenen.

Daarnaast zijn er op deze begraafplaats, die is omgebouwd tot gedenkteken, 35 oorlogsgraven met soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, waaronder een Russische en een aantal familiegraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle

51.941472, 7.167278